Marthe Nelissen

Connecting cultures

Over

Brug tussen culturen

Mijn 6-jarige ik waande zich in de zevende hemel, toen ze ontdekte hoeveel geheimen de wereld prijsgeeft wanneer je plots kunt lezen en schrijven. Niet voor niets koos ik er als 18-jarige voor om opnieuw te leren lezen en schrijven, dit keer in het Arabisch. Voor de tweede keer ging er een wereld voor me open. Een wereld die een stem verdient in het Nederlands. Mijn missie is om de Arabische en Westerse cultuur met elkaar in verbinding te brengen. Ik geef de Arabische wereld een tastbaar gezicht voor jou, zowel in de kunst als in de media.

Pitbull

Het ligt intussen in een ver verleden, maar ooit werd ik door een leerkracht een pitbull genoemd. U weet wel, zo’n akelige hond met scherpe tanden die, aldus de leerkracht in kwestie “niet zal lossen, al vijst ge de poten ervan af.” Waar de leerkracht destijds op doelde, was mijn voor haar vervelende neiging tot doorvragen. Met een nieuwsgierige blik en vanuit de oprechte wens om de zaken volledig te doorgronden, durf ik de vragen stellen die anderen maar laten voor wat ze zijn. En daar ben ik ondertussen best trots op.

Vermoeiend

Vrienden vertellen me wel eens dat het vermoeiend moet zijn om mijn hoofd te hebben. Toegegeven, mijn gedachten springen vaak van de hak op de tak en ik bezit de gave om alledaagse beslissingen te koppelen aan existentiële vraagstukken van formaat. Maar laat dat net hetgeen zijn wat mij in staat stelt om creatief na te denken, nieuwe verbanden te leggen en kansen te zien die aan anderen voorbijgaan.

Vóór ik deze website maakte

Behaalde ik een bachelor Arabistiek en islamkunde aan de KU Leuven – 2016

Behaalde ik een master Arabistiek en islamkunde aan de KU Leuven – 2017

Behaalde ik een master Arabic Literature SOAS University of London – 2018

Volgde ik de cursus Teaching Arabic as a Foreign Language in het Nederlands Vlaams Instituut in Cairo – 2019

Volgde ik de cursus Het Schrijfhol over creatief schrijven bij Wisper – 2017

Werd ik gediplomeerd circuslesgever dankzij de cursus Begeleider in de circuskunsten bij het Circuscentrum – 2016

Ging ik een maand naar Iran om de Persian Language & Literature Refresher Course te volgen bij de Saadi Foundation in Teheran – 2016

Woonde ik vier maanden in Caïro om lessen te volgen aan het Nederlands Vlaams Instituut in Caïro – 2016

© 2024 Marthe Nelissen

               

info@marthenelissen.be - 0032 494 689 233

Website by Tobias Verlinde